Apa Itu JomPAY?


JomPAY merupakan sebuah perkhidmatan yang membolehkan pembayaran bil dibuat dengan sokongan lebih 40 bank di Malaysia. Ia bertindak sebagai agensi yang mengumpulkan syarikat perniagaan supaya pengguna dapat membayar bil mereka secara atas talian tanpa perlu ke kaunter. Dengan penggunaan Internet yang meluas, JomPAY merupakan kemudahan yang harus dimanfaatkan, lebih-lebih lagi untuk mereka yang sukar bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain.


Syarat untuk menggunakan JomPAY hanya memerlukan anda mempunyai tiga perkara, iaitu perbankan internet (internet banking), dan kod bil atau biller code institusi/penyedia perkhidmatan, dan nombor akaun yang hendak dibayar. Kebanyakkan syarikat seperti Astro, Telekom Malaysia, PTPTN dan sebagainya turut berdaftar di bawah JomPAY, kerana mereka ingin memudahkan bayaran bil oleh pelanggan-pelanggan mereka. Berikut disenaraikan sejumlah biller code sebagai panduan untuk anda ketika menggunakan JomPAY.


  1. 9639 ASTRO
  2. 2881 CELCOM
  3. 1016 DIGI
  4. 1123 MAXIS
  5. 5454 TENAGA NASIONAL BERHAD
  6. 2345 TM TELEPHONE /Streamyx
  7. 8888 TM UNIFI
  8. 88880 U-MOBILE
  9. 3608 Unifi Mobile


Untuk mendapatkan lebih banyak biller code, anda boleh melayari laman berikut. Anda turut boleh melihat soalan-soalan lazim (FAQS) mengenai JomPAY pada laman ini.


Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, kami turut menyediakan audio tutorial dalam sebuah episod MYVICTCast khusus untuk pengguna perisian pembaca skrin pada pautan ini untuk menunjukkan kaedah pembayaran menggunakan JomPAY. Kami berharap agar ia dapat memberikan manfaat, khususnya kepada pengguna yang baru hendak menceburi pembayaran bil secara atas talian.


Kongsikan pada Media Sosial Anda

Leave a Reply

Switch to mobile version