Apple AirPods – Ulasan dan Pengalaman Pengguna OKU Penglihatan


AirPods, merupakan sebuah peranti audio bluetooth yang diperkenalkan oleh Apple pada September 2016 tetapi hanya mula dipasarkan pada Disember tahun yang sama. Tidak keterlaluan jika saya katakan produk ini benar-benar inovasi yang menarik daripada pihak Apple setelah sekian lama. Saya sendiri telah menggunakan AirPods selama lebih kurang setahun, maka posting kali ini adalah berdasarkan pengalaman saya selaku pengguna OKU penglihatan.

Pandangan dalam posting ini hanyalah pandangan peribadi saya hasil daripada pengalaman menggunakan AirPods, maka ada kemungkinan pengguna lain akan memiliki pandangan dan pengalaman yang berbeza. Posting akan dibahagikan kepada dua bahagian iaitu kelebihan dan kekurangan, sekali gus akan menyatakan ciri-ciri yang terdapat pada AirPods.

Jika anda mahu mendengar audio demo yang telah saya hasilkan berkenaan Apple AirPods, sila klik di sini untuk mendengar MYVICTCast.


Kelebihan


 • Kualiti audio yang mantap.
 • Sebagai sebuah peranti audio bluetooth, kualiti audio yang dihasilkan oleh produk ini amat memuaskan. Secara kasarnya, kualiti audio AirPods lebih kurang sama dengan earpods berwayar yang dikeluarkan oleh Apple. Sebelum saya menggunakan AirPods, saya sudah mencuba beberapa peranti audio bluetooth daripada beberapa jenama seperti JBL, Jabra dan Bose.

  Boleh dikatakan kualiti audio yang dihasilkan oleh AirPods adalah antara yang terbaik yang pernah saya dengar bagi kategori peranti audio bluetooth. Selaku penggemar muzik dan Youtube, AirPods sememangnya memberikan kualiti bunyi yang sangat baik untuk dinikmati oleh pengguna. Saya bukanlah seorang pakar audio, tetapi setakat apa yang saya perdengarkan, bass, treble, mid-range, vokal cukup seimbang dan jelas.

 • Ketahanan bateri dan sarung pengecas.
 • Dalam sekali caj penuh, bateri AirPods boleh bertahan selama hampir 5 jam (masa mendengar) dan 2 jam (masa panggilan). Menurut pengalaman, saya dapat menggunakan AirPods selama lebih kurang 4 jam lebih apabila menerima notifikasi bateri lemah. Sekiranya saya hampir kehabisan bateri (jarang berlaku), saya hanya perlu masukkan AirPods kembali ke sarung pengecas dan biarkan dicaj selama 15 hingga 20 minit untuk mendapatkan 3 jam masa penggunaan.

  Sarung pengecas mempunyai kapasiti bateri yang mampu mengecas penuh AirPods sebanyak 5 kali. Dengan erti kata lain, AirPods mampu bertahan selama 25 jam, bermaksud anda tidak perlu bimbang akan masalah kehabisan bateri jika anda perlu berada di luar sepanjang hari. AirPods hanya mengambil masa dalam 30 minit untuk dicaj penuh manakala sarung pengecas pula mengambil masa sekitar 1 jam hingga 1 jam 30 minit untuk dicaj penuh. Sekarang anda faham kenapa saya jarang hadapi masalah kehabisan bateri AirPods. Sejujurnya, saya hanya menghadapi masalah kehabisan bateri sebanyak sekali.

 • Reka bentuk dan saiz.
 • Selaku OKU penglihatan, saya tidak dapat menilai reka bentuk AirPods secara menyeluruh. Setakat yang saya dapat komen, reka bentuk AirPods terasa sangat kukuh, padat dan ringkas dalam tangan. Saiz yang kecil juga memudahkan tujuan penyimpanan. Reka bentuk tanpa wayar juga membuatkan penggunaan AirPods amat selesa digunakan di mana-mana saja.

  Saya menggunakan AirPods sambil berbaring dan saya boleh menukar posisi baring sesuka hati tanpa merasa ketidakselesaan pada telinga. Saya juga pernah menggunakan AirPods sambil bersenam dan tidak pernah lagi setakat ini AirPods terjatuh dari telinga saya kecuali secara tidak sengaja saya tertolak dengan tangan. Kira saya bernasib baik kerana saiz dan bentuk AirPods sesuai dengan telinga saya. Sekiranya tidak sesuai, Apple tidak memberikan sebarang ekstra ear tip atau wingtip untuk saiz telinga yang berbeza. Terdapat pengguna di luar sana yang mengadu AirPods terasa longgar dan mudah terkeluar daripada telinga mereka. Namun, ada seorang pengguna AirPods yang telah menjumpai penyelesaian bagi masalah ini, sila klik di sini jika anda merupakan salah seorang yang menghadapi masalah serupa.

 • Sambungan yang efisien.
 • Terima kasih kepada cip W1 Apple, langkah menyambung AirPods dengan iPhone saya boleh dilakukan dengan efisien. AirPods juga akan secara automatik mengenali semua peranti saya yang menggunakan akaun iCloud yang sama. Untuk sambungkan AirPods ke iPhone buat kali pertama, pastikan bluetooth di iPhone dihidupkan, kemudian buka penutup sarung pengecas dan dekatkan kedua-dua peranti sehingga muncul tetingkap baru pada iPhone. Selepas itu, cari dan aktifkan butang “Connect”, lalu kita akan diminta untuk menekan butang pairing di belakang sarung bagi 2 hingga 3 saat untuk pair iPhone dan AirPods. Setelah pairing berjaya, lain kali kita mahu menyambung AirPods ke Iphone, ulang semua langkah di atas sehingga munculnya tetingkap AirPods, kemudian kita hanya perlu mengeluarkan salah satu AirPod dan pasangkan pada telinga kita untuk memindahkan audio dari iPhone ke AirPods. Satu nada akan kedengaran daripada AirPod yang dimasukkan tadi untuk menandakan audio telah berpindah ke AirPods. Akhir sekali keluarkan AirPod kedua dan masukkan ke telinga.

  Apa yang lebih menarik adalah AirPods akan automatik pause sebarang media yang sedang bermain apabila saya mengeluarkan salah satu AirPod daripada telinga. Apabila saya memasukkan kembali AirPod tadi ke dalam telinga, media tadi akan bermain semula. Fungsi ini dipanggil “Automatic Ear Detection” yang boleh diubah dalam Settings > Bluetooth > nama AirPods > Automatic Ear Detection. Kita boleh memilih untuk menghidupkan atau mematikan fungsi ini. Sambbungan bluetooth antara AirPods dan iPhone saya juga amat stabil dan setakat ini tidak pernah lagi berlaku audio drop out apabila saya menjarakkan AirPods yang sedang diguna dan iPhone selaku sumber audio. Sewaktu panggilan masuk, saya boleh menggunakan gesture ketuk dua kali pada mana-mana AirPods untuk menjawab panggilan dan menggunakan gesture yang sama untuk menamatkan panggilan.


Kelemahan


 • Kualiti microphone yang mengecewakan apabila digunakan dengan aplikasi pihak ketiga.
 • Ketika membuat panggilan telefon biasa dan Facetime, microphone AirPods dapat berfungsi dengan baik. Kualiti panggilan saya sama seperti menggunakan microphone yang ada pada iPhone. Semua yang bercakap dengan saya langsung tidak menyedari bahawa saya sedang bercakap menggunakan AirPods. Perkara ini telah memberikan saya harapan di mana saya boleh menggunakan AirPods untuk semua aktiviti audio di iPhone.

  Namun begitu, saya amat kecewa apabila menggunakan AirPods dengan aplikasi pihak ketiga seperti WhatsApp. Kualiti mesej suara yang dihantar menggunakan AirPods sangat teruk, sangat mengecewakan. Biarpun menggunakan microphone beamforming, hampir kesemua aplikasi pihak ketiga menunjukkan keputusan yang sama. Sila klik di sini untuk mendengar MYVICTCast yang menunjukkan kualiti rakaman audio yang menggunakan AirPods.

 • Ketiadaan butang fizikal untuk mengawal media.
 • Perkara ini mungkin tidak seberapa penting bagi saya tetapi mungkin satu kriteria yang sangat dititikberatkan oleh sesetengah pengguna. Tidak terdapat sebarang butang fizikal pada AirPods untuk mengawal media seperti play, pause, next/previous track. Semua kawalan tersebut boleh dilaksanakan sama ada dengan memberikan arahan suara kepada SIRI, menggunakan gesture ketuk dua kali ataupun menggunakan iPhone itu sendiri. Pada pendapat saya, kadangkala SIRI tidak dapat menerima arahan dengan baik dan ini akan membazirkan masa. Memang betul masih boleh mengawal media menggunakan iPhone, tetapi ini juga bermakna kita perlu mendapatkan iPhone yang mungkin berada dalam poket, beg dan mungkin juga diletakkan jauh daripada pengguna.

 • Sukar untuk berinteraksi dengan SIRI.
 • Seperti yang kita tahu, arahan suara perlu diberikan kepada SIRI untuk mengawal media. Sebelum memberi arahan suara, saya perlu memanggil SIRI dengan cara ketuk dua kali pada AirPods. Namun, kadangkala ketuk dua kali tidak mendatangkan apa-apa respon daripada SIRI. Sekiranya saya berada di rumah atau di tempat yang tidak ramai orang, saya akan menggunakan SIRI. Lain ceritanya apabila berada di tempat khalayak umum, saya berasa kurang selesa untuk memberikan arahan suara kepada SIRI kerana saya perlu bersuara dengan agak lantang bagi memastikan SIRI dapat mendengar arahan dengan jelas. Apatah lagi di tempat khalayak ramai, pastinya ssuasana akan lebih bising dan boleh mengganggu interaksi dengan SIRI. Pada saat inilah akan timbul fikiran “alangkah baiknya jika AirPods mempunyai butang fizikal untuk mengawal media”. Akhirnya, kita terpaksa mendapatkan iPhone semata-mata untuk mengawal media.

 • Ketiadaan noise isolation/cancellation.
 • Disebabkan reka bentuk AirPods yang open-air, bunyi sekeliling masih boleh keedengaran ketika saya menggunakan AirPods. Perkara ini boleh dilihat sebagai positif dan negatif bergantung kepada pendapat peribadi. Semasa mendengar muzik, saya masih boleh mendengar bunyi luaran. Masalah berlaku apabila persekitaran yang terlalu bising akan lebih kedengaran dan mengganggu bunyi daripada AirPods. Keesannya, saya terpaksa meningkatkan volume AirPods ke tahap yang lebih tinggi. Untuk jangka masa panjang, tindakan ini pasti tidak sihat untuk pendengaran. Oleh itu, saya biasanya akan mengubah posisi AirPods sehingga dapat mengurangkan bunyi luaran.

  Rutin harian saya adalah ulang-alik ke tempat kerja dengan menaiki MRT, sekiranya kebetulan saya duduk berdekatan sistem pengumuman dan MRT ketika itu riuh dengan penumpang, dua perkara di atas akan saya lakukan. Pada pendapat saya, Apple sekurang-kurangnya patut mereka bentuk AirPods yang boleh menghasilkan noise isolation pasif.


Maklumat Tambahan Anda Perlu Tahu


 • Isu latency pada peranti bluetooth.
 • Peranti audio bluetooth sememangnya sinonim dengan isu latency. Persoalannya, sejauh mana tahap latency untuk satu-satu peranti audio bluetooth? Pada AirPods, isu latency juga tidak terkecuali. Latency bermaksud kelewatan perpindahan data dari satu peranti ke satu peranti. Dalam kes ini, latency merujuk pada kelewatan signal audio dari iPhone ke AirPods. Sewaktu mendengar muzik dan menonton video di Youtube, isu latency tidak menjadi isu yang besar bagi saya. Namun sebaliknya berlaku apabila berkaitan penggunaan Voiceover. Saya dapat merasakan latency yang sangat ketara terutamanya apabila sedang menaip. Kelajuan menaip saya benar-benar terjejas. Seperkara lagi, AirPods tidak sesuai digunakan untuk bermain audiogames yang memerlukan respon segera/realtime.

  Saya tidak meletakkan isu ini sebagai kelemahan sebab masalah ini merupakan kelaziman bagi teknologi bluetooth. Maka, saya senaraikan di sini sebagai makluman kepada yang tidak mengetahui. Walau apapun jenama peranti audio bluetooth yang anda hendak dapatkan, isu latency ini pasti wujud. Pendek kata, AirPods saya digunakan tanpa masalah untuk mendengar muzik/audiobook, Youtube, navigate dalam iOS dan apa-apa saja aktiviti yang tidak memerlukan respon segera. Untuk menaip, saya masih juga menggunakan AirPods, cuma perlu membiasakan diri dan kadangkala saya akan menggunakan kaedah menaip handwriting. Untuk bermain audiogames pula, jika permainan audiogames yang tidak memerlukan respon realtime/segera, AirPods masih sesuai digunakan.

 • Mudah tercicir dan hilang.
 • Saya merupakan seorang yang sangat berhati-hati dengan peranti yang saya miliki. Perasaan berhati-hati lebih lagi ketika mengendalikan AirPods. Keadaan saya yang tidak mampu untuk melihat dan saiz AirPods yang kecil, sudah cukup membuat saya meningkatkan tahap berjaga-jaga. Kerisauan utama saya adalah AirPods terjatuh di kawasan khalayak ramai. Setakat ini perkara itu belum berlaku lagi. Hanya pernah berlaku sewaktu di rumah beberapa kali.

  Bermula pada iOS 10.3, fungsi find my AirPods telah diperkenalkan untuk membantu mencari AirPods yang tercicir. Anda perlu menggunakan aplikasi Find My iPhone untuk fungsi berkenaan. Melalui fungsi find my AirPods, kita boleh melihat lokasi AirPods berada dan aktifkan isyarat bunyi bagi mendengar kedudukan AirPods. Untuk mengetahui lebih lanjut, anda boleh perdengarkan audio demo saya berkenaan AirPods, sila klik di sini untuk mendengar demonstrasi cara penggunaan find my AirPods.

 • Kos mengganti bateri, memperbaiki dan mendapatkan unit gantian.
 • Prestasi bateri yang semakin merundum saban tahun merupakan situasi yang tidak boleh dielakkan. Sekiranya AirPods anda menghadapi masalah bateri yang berpunca daripada manufacturer defects dan masih dalam jaminan setahun, anda boleh menggantikan bateri baru tanpa sebarang bayaran. Bagi bateri yang prestasi berkurangan akibat daripada penggunaan dan usia bateri tapi masih dalam jaminan, anda perlu membuat bayaran sebanyak US$49 (RM194), manakala bagi AirPods yang sudah tidak mempunyai jaminan perlu membayar US$69 (RM273) untuk menukar bateri. Apple juga menyediakan unit gantian baru bagi mereka yang kehilangan salah satu AirPods atau sarung pengecas dengan bayaran US$69 (RM273) bagi setiap unit (2x AirPods dan 1x sarung pengecas). Setelah melihat harga yang diberikan, saya cuba lebih berhati-hati dalam mengedalikan AirPods saya.


Konklusi

Secara keseluruhannya, saya amat berpuas hati dengan produk Apple kali ini. Kualiti audio yang cukup baik, sambungan dan penggunaan yang efisien, reka bentuk yang selesa dan mudah dibawa, sudah cukup membuatkan saya terpikat dengan AirPods. Semua kelebihan dan kelemahan di atas disenaraikan atas pendapat dan pengalaman saya dan tidak semestinya dipersetujui oleh semua individu. Dengan harga premium pada produk ini (RM849), ada baiknya anda cuba AirPods ini terlebih dahulu daripada kawan-kawan yang memiliki AirPods atau pergi ke mana-mana cawangan Apple reseller yang mempunyai unit demo.

Bagi mereka yang sedang berkira-kira untuk mendapatkan AirPods, mungkin anda boleh tunggu sehingga AirPods 2 dikeluarkan oleh Apple. Semestinya, apabila AirPods 2 masuk ke pasaran, harga bagi AirPods generasi pertama akan jatuh. Jika dilihat pada khabar angin di Macworld UK dan di TechRadar, dan di Forbes, AirPods 2 berkemungkinan dikeluarkan dalam pertengahan atau penghujung 2018 dan ada juga yang meramal pada awal tahun 2019.

Sekali lagi, jika anda ingin tahu dengan lebih lagi, boleh klik di sini untuk mendengar MYVICTCast demo Apple Airpods.


Kongsikan pada Media Sosial Anda
1 COMMENT
 • Ulasan Apple AirPods – Peranti Audio Bluetooth – MYVICTCast – MYVICT

  […] Anda juga boleh membaca posting saya berkenaan topik AirPods dalam bentuk teks di sini. […]

Leave a Reply

Switch to mobile version