Cara Mendapatkan Katalaluan Wifi Pada Windows 10terlupa katalaluan merupakan suatu perkara yang dihadapi oleh para pengguna teknologi, apatah lagi katalaluan yang jarang digunakan. Salah satu daripadanya ialah katalaluan WiFi, yang kebiasaannya hanya perlu dimasukkan sekali sahaja. Namun begitu, tahukah anda bahawa katalaluan WiFi yang telah dimasukkan ke dalam komputer boleh didapatkan semula sekiranya kita terlupa akan katalaluan tersebut.


Cara yang akan ditunjukkan pada posting kali ini adalah untuk mendapatkan kembali katalaluan WiFi pada komputer dengan menggunakan windows 10. Sekiranya anda terlupa katalaluan yang telah dimasukkan ke komputer windows 10, ikuti langkah berikut untuk mendapatkannya.

  1. Tekan Windows key +X, kemudian pilih Command Prompt (Admin).
  2. Di dalam command Prompt, masukkan command seperti berikut:
  3. netsh wlan show profile

    kemudian tekan enter.

  4. Command ini akan menunjukkan semua rangkaian Wifi yang pernah digunakan pada komputer tersebut.
  5. Untuk mendapatkan katalaluan bagi sesuatu WiFi, masukkan command seperti berikut, kemudian tekan enter. Sila gantikan “Network name” dengan nama WiFi anda.
  6. netsh wlan show profile “Network name” key=clearKatalaluan bagi nama WiFi tersebut akan dipaparkan pada bahagian key content yang ditunjukkan pada command prompt. Sekarang, anda bolehlah salin katalaluan tersebut untuk digunakan pada peranti lain yang memerlukan sambungan ke Wifi tersebut.


Selamat mencuba dan semoga berjaya.

Kongsikan pada Media Sosial Anda

Leave a Reply

Switch to mobile version