Info Penting Bagi Pengguna Mozilla Firefox dan Perisian Pembaca…

Video di atas menunjukkan pelancaran Mozilla Firefox versi baru yang dikenali sebagai Project Quantum. Pelayar web ini menggunakan enjin baru di samping membawa pelbagai perubahan dari segi antaramuka, kecekapan penggunaan memori dan kepantasan melayari laman web. Fungsi pocket yang diperkenalkan juga membolehkan pengguna menyimpan article ataupun laman web untuk dibaca pada kemudian masa.


Walaubagaimanapun, segala perubahan yang dilakukan menyebabkan permasalahan accessibility kepada mereka yang menggunakan pembaca skrin JAWS. Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak VFO dalam blog mereka pada 25 Oktober yang lalu menyatakan bahawa disebabkan perubahan yang drastik pada Mozilla Firefox, mereka masih sedang bekerjasama dengan pihak Mozilla untuk membolehkan akses kepada pengguna perisian pembaca skrin. Setakat hari ini, pengguna Firefox dinasihatkan agar menggunakan versi Firefox ESR dan tidak naik taraf ke Firefox versi 57 buat sementara waktu sehingga permasalahan accessibility dengan JAWS dapat diselesaikan. Bagi mereka yang masih hendak menggunakan Firefox versi baru perlulah menggunakan JAWS 18 dan JAWS 2018 yang terkini, tetapi masih akan menghadapi sejumlah masalah pada pelayar web baru tersebut.


Secara ringkasnya, Firefox Extended Support Release For Organization ataupun singkatannya Firefox ESR merupakan versi pelayar yang khusus digunakan pihak organisasi seperti sekolah, universiti, mahupun syarikat. Ia adalah berdasarkan kemaskini versi umum yang mempunyai sokongan sekuriti untuk tempoh masa yang lebih lama, tetapi tidak didatangi dengan fungsi baru seperti pada versi stabil umum. Versi Firefox ESr masih menerima kemaskini sekuriti setiap bulan, tetapi versi firefox dikekalkan sehinggalah versi stabil ESR yang baru diperkenalkan. Hal ini demikian kerana kebanyakan organisasi/syarikat muntkin tidak mempunyai masa untuk melakukan kemaskini secara besar-besaran pada semua server dan komputer mereka setiap kali versi firefox baru diwujudkan, tetapi masih perlu mementingkan keselamatan bagi pengguna pelayar Firefox.


Buat masa ini, Firefox ESR adalah pada versi 52, dan boleh didapati di Laman web ini


Kemaskini: Masalah pada Firefox versi baru juga dihadapi bagi pengguna NVDA, dan dijangka akan diselesaikan secara berperingkat pada Firefox versi 58 dan firefox 59. Pihak developer NVDA masih bekerjasama dengan Mozilla untuk mencari jalan penyelesaian isu accessibility untuk Firefox baru. oleh hal yang demikian, pengguna digalakkan untuk menggunakan Mozilla Firefox versi ESR buat sementara waktu sehingga keadaan kembali seperti biasa.

Kongsikan pada Media Sosial Anda

Leave a Reply

Switch to mobile version