Kemas Kini JAWS 17 Menyokong Mail App pada Windows…


Ramai dalam kalangan pengguna perisian pembaca skrin (screen readers) mempunyai pilihan tersendiri apabila hendak mengakses emel. Ada yang lebih gemar menggunakan antaramuka web, dan ada yang gemar menggunakan mail client pada windows. Semenjak dari Windows 8 sehingga sekarang, semua sudah sedia maklum bahawa Mail App yang tersedia pada Windows tidak mesra pengguna screen reader. Hal ini menyebabkan ramai yang menggunakan perisian lain seperti Mozilla Thunderbird, Windows Live Mail, dan beberapa lagi perisian lain untuk mengakses emel.


Namun demikian, sejak kebelakangan ini timbul pelbagai usaha dalam kalangan pembangun perisian screen reader untuk cuba membina sokongan bagi Windows 10 Mail App. Pihak VFO, ataupun lebih dikenali sebagai Freedom Scientific baru sahaja mengeluarkan kemas kini bagi perisian screen reader JAWS. melalui kemas kini terbaru ini, mereka menyatakan bahawa kerjasama dengan pihak Microsoft membolehkan JAWS berfungsi di Mail App pada Windows 10. Selain menyokong Mail App, kemas kini terbaru JAWS juga membawa beberapa penambahbaikan, termasuk pada calculator di Windows 10. Untuk melihat senarai penambahbaikan pada versi terbaru JAWS, sila layari halaman ini.


Sementara itu pula, NVAccess, iaitu pembangun perisian screen reader percuma NVDA yang berasaskan sumber terbuka juga sedang dalam proses membina sokongan untuk Mail App di Windows 10. Ini merupakan suatu perkara yang dinanti-nantikan, kerana apabila perisian Mail pada Windows boleh digunakan dengan perisian pembaca skrin, kita tidak lagi perlu terlalu bergantung kepada perisian pihak ketiga untuk mengakses emel, sekaligus mengurangkan perisian yang perlu dipasang pada Windows.


Bagi pengguna perisian JAWS, bolehlah ke halaman Freedom Scientific untuk muat turun kemas kini yang terbaru dan mencubanya pada perisian Mail pada Windows 10.


Kongsikan pada Media Sosial Anda

Leave a Reply

Switch to mobile version