Panduan Telko di Malaysia Siri 2


Sejak artikel bertajuk panduan telco di Malaysia ditulis, terdapat beberapa telko baru yang wujud mulai suku akhir tahun 2017. Dengan penambahan beberapa telko baru di pasaran Malaysia, wajarlah siri kedua diwujudkan sebagai susulan kepada panduan siri pertama. Beberapa perubahan telah berlaku dalam dunia telko Malaysia, dan salah satu daripadaanya ialah kewujudan telko digital. Telko digital ini diwujudkan oleh syarikat-syarikat telko sedia ada untuk memperluaskan tawaran mereka melalui penjenamaan baru agar kelihatan menarik kepada pengguna, di samping memberikan kebebasan pengguna untuk memilih pelan berdasarkan penggunaan semasa, seperti jumlah data dan panggilan suara yang diperlukan. Apa yang menarik ialah terdapat sesetengah telko yang membenarkan jumlah data yang tidak habis digunakan dijual semula ataupun ditukarkan kepada minit panggilan dan sebaliknya. Dari segi rangkaian, pengalaman pengguna adalah lebih kurang sama seperti penggunaan telko konvensional, kerana telko-telko digital yang ada turut menggunakan rangkaian sedia ada daripada syarikat masing-masing.


Satu perkara yang membezakan telko digital daripada telko konvensional ialah segala urusan, bermula daripada pembelian kad sim, menambah nilai dan membeli pakej dilakukan secara atas talian sama ada melalui laman web masing-masing ataupun menggunakan aplikasi yang telah disediakan. Selain itu, khidmat sokongan pelanggan turut dilakukan secara atas talian melalui chat ataupun emel. Harus diingatkan bahawa jika anda menggunakan peranti iPhone, sesetengah telko digital tidak dapat anda gunakan buat masa ini kerana ia memerlukan pemasangan aplikasi VPN. pengguna-pengguna iPhone perlu menunggu telko tersebut mengeluarkan aplikasi VPN mereka untuk platform iOS. Telko yang memerlukan VPN setakat ini ialah Ookyo dan Tapp.


Terdapat empat telko digital yang ditawarkan di Malaysia setakat ini dan anda boleh menyemak tawaran setiap telko pada laman web mereka seperti di bawah. Aplikasi di AppStore dan PlayStore untuk mendaftar dan membeli pelan panggilan perlu anda muat turun jika menggunakan salah satu daripada telko yang disenaraikan, supaya dapat memudahkan pengurusan akaun. Walaubagaimanapun, kami di pihak MYVICT tidak dapat memberikan sebarang komen mengenai aksesibiliti aplikasi tersebut terutamanya bagi pengguna yang bergantung kepada pembaca skrin pada telefon masing-masing.


  1. Ookyo daripada Hotlink

  2. Tapp daripada DiGi

  3. Yoodo daripada Celcom

  4. Unifi Mobile (Penjenamaan semula daripada Webe)


Sekiranya ada perkara yang kami tertinggal, sila komen di bawah agar penulisan ini dapat dikemaskini.


Kongsikan pada Media Sosial Anda

Leave a Reply

Switch to desktop version