Spesifikasi Audio USB-C Diperkenalkan, Bicu 3.5MM Bakal Lenyap


Jika sebelum ini iPhone 7 dan 7+ telah membuang bicu audio 3.5MM, baru-baru ini, USB Implementers Forum (USB-IF) mengumumkan bahawa spesifikasi audio berasaskan USB-C telahpun siap. Ia dikenali dengan nama rasmi “USB Audio Device Class 3.0 specification” yang merupakan garis panduan untuk membolehkan audio diimplementasikan menggunakan USB-C. Pihak USB-IF berharap spesifikasi yang baru akan menjadi penyelesaian utama untuk semua peranti audio digital, termasuk fon telinga, peranti mudah alih, docking station, dan VR.


Spesifikasi baru audio menggunakan USB Type-C ini mampu mengurangkan penggunaan tenaga pada peranti, selain dilengkapi dengan ciri lain seperti “hotword detection”. Selain itu, pihak USB-IF juga menyatakan bahawa penyaluran audio melalui USB-C mampu mengurangkan ruang peranti sebanyak 1MM. Walaupun pengurangan ini tidak ketara, ia penting pada masa kini kerana peranti yang dihasilkan semakin nipis dan setiap ruang harus dimanfaatkan dengan sebaik mungkin. Menurut pihak USB-IF lagi, dengan menghapuskan bicu audio 3.5MM dan menggantikannya kepada USB-C juga bermakna ia akan menjadi lebih mudah untuk merekabentuk peranti kalis air.


Sememangnya ketiadaan bicu audio 3.5MM pada iPhone generasi baru dan beberapa telefon lain seperti Lenovo Moto Z dan LeEco merupakan satu kemajuan yang masih menjadi kontroversi. Namun begitu, dengan adanya spesifikasi rasmi audio untuk USB Type-C, ia mungkin tidak lama sebelum fon telinga USB-C menjadi standard yang digunakan oleh kebanyakkan pengeluar pada masa akan datang. Perubahan ini bukan saja menjejaskan peranti mudah alih, tetapi bakal diadaptasi untuk semua peranti yang menggunakan speaker ataupun fon telinga. Mungkin perubahan ini mengambil sedikit masa sebelum bicu audio 3.5MM hilang selama-lamanya, tetapi ia pasti terasa seperti perubahan ini akan datang.


Bagi mereka yang masih tertanya-tanya apakah itu USB Type-C, USB Type-C merupakan generasi baru USB yang diperkenalkan sekitar Ogos 2014 bagi menggantikan USB 3.0. USB-C mempunyai beberapa kelebihan, antaranya termasuklah kebolehan memindah data yang lebih laju sehingga 10gbps. Selain itu, salah satu masalah yang sering dihadapi ialah apabila kita ingin menyambungkan USB, kita perlu memastikan arah penyambungan yang betul. Perkara ini akan diatasi melalui USB-C, dimana kita boleh menggunakan kedua-dua arah USB dan menyambungnya sahaja tanpa melihat bahagian penyambung.


Kongsikan pada Media Sosial Anda

Leave a Reply

Switch to mobile version