Tingkatkan Keselamatan WhatsApp Melalui Pengesahan Dwi-Faktor


Sejak kebelakangan ini, pihak WhatsApp aktif menambah sejumlah fungsi baru pada perkhidmatan mereka. Salah satu fungsi yang turut diambil berat adalah berkaitan dengan keselamatan. Jika anda merasakan penggunaan SMS untuk mengesahkan akaun WhatsApp tidak memadai, kini anda boleh mengaktifkan fungsi pengesahan dwi-faktor yang telah diperkenalkan secara umum kepada semua pengguna WhatsApp di platform Android dan iOS. Melalui pengesahan dwi-faktor, anda tidak perlu risau sekiranya kehilangan kad sim ataupun telefon, kerana akaun WhatsApp anda tidak boleh diakses dengan mudah tanpa kata laluan yang sah.


Untuk mengaktifkan fungsi pengesahan dwi-faktor pada WhatsApp, sila masuk ke bahagian settings pada WhatsApp, kemudian masuk account, dan pilih Two Step Verification. Proses untuk mengaktifkannya tidaklah begitu sukar. Anda hanya akan diminta untuk memasukkan enam digit nombor pin dan alamat e-mel. Sila pastikan anda memasukkan alamat e-mel yang betul agar anda dapat menetapkan semula pin tersebut sekiranya anda terlupanya.


Apabila fungsi pengesahan dwi-faktor telah diaktifkan, WhatsApp akan meminta anda untuk memasukkan enam digit kata laluan dari semasa ke semasa bagi memastikan bahawa anda adalah pemilik yang sah bagi akaun tersebut. Sekiranya anda terlupa kata laluan tersebut, anda akan dihalang daripada mengakses akaun WhatsApp untuk tempoh 7 hari. Selepas tamat tempoh halangan tersebut, anda boleh mengesahkan semula nombor telefon anda untuk mengakses WhatsApp tanpa kata laluan tersebut, tetapi segala mesej yang belum dibaca akan dipadam.


Kongsikan pada Media Sosial Anda

Leave a Reply

Switch to mobile version