WhatsApp untuk Beberapa Platform Akan Berhenti Berfungsi Hujung Tahun…


Symbian merupakan platform pertama yang menyokong perisian pembaca skrin. Sebelum kewujudan Symbian, pengguna telefon Nokia yang bermasalah penglihatan terpaksa bergantung kepada kaedah menghafal kedudukan sesuatu menu pada telefon. Untuk membaca SMS pula, mereka perlu meminta bantuan rakan di sekeliling. Kewujudan Symbian dan perisian pembaca skrin membuka jalan bagi memgolehkan golongan OKU yang bermasalah penglihatan menggunakan telefon pintar.


Namun, pada hari ini, Symbian sudah semakin dilupakan atas sebab perkembangan meluas pada sistem operasi Android dan iOS yang mendominasi pasaran telefon pintar dunia. Malahan, sistem operasi symbian telah pun ditamatkan sepenuhnya pada awal tahun 2014, menjadikan platform Symbian lenyap terus.


Kebiasaannya, apabila sokongan bagi sesuatu sistem operasi seperti Symbian ditamatkan, pengeluar aplikasi akan turut menghentikan sokongan aplikasi mereka pada platform tersebut kerana sistem operasi itu sudah tidak digunakan oleh majoriti pengguna. Namun begitu, salah satu aplikasi sosial yang popular, iaitu WhatsApp masih menyokong platform Symbian sehingga bertahun lamanya walaupun Symbian sudah jarang digunakan.


Dalam kenyataan pada Febuari lalu, pihak WhatsApp mengatakan bahawa mereka akan menamatkan sokongan pada sejumlah platform pada penghujung tahun ini kerana platform tersebut tidak menyediakan beberapa perkara yang membolehkan WhatsApp menawarkan fungsi baru pada platform berkenaan. Baru-baru ini, WhatsApp telah berkongsi bahawa sokongan bagi platform Symbian akan tamat pada 31 disember 2016. Pengguna yang masih menggunakan WhatsApp pada peranti Symbian telah mula menerima notifikasi mengenai perkara tersebut. Selain Symbian, WhatsApp turut menghentikan sokongan pada platform Android 2.2 dan kebawah, Blackberry 10, dan Windows Phone 7.1. Jika anda masih setia menggunakan peranti symbian ataupun peranti-peranti yang menggunakan platform yang disebutkan, anda hanya mempunyai beberapa bulan lagi untuk membuat keputusan mendapatkan peranti dengan platform yang lebih baru untuk terus menggunakan aplikasi WhatsApp.


Kongsikan pada Media Sosial Anda

Leave a Reply

Switch to mobile version