Windows 10: Panduan Menetapkan Sambungan WiFi Yang Terhad


Salah satu fungsi yang menarik sepanjang menggunakan Windows 10 ialah kebolehan untuk menetapkan WiFi tertentu sebagai “metered connection”. Bagi yang tidak tahu, fungsi metered connection diwujudkan untuk menetapkan sambungan internet yang terhad pada Windows. Ia amat berguna sekiranya anda menggunakan data yang disambung daripada hotspot telefon ataupun pelan WiFi yang mempunyai kuota bulanan. Dengan menetapkan sambungan WiFi tertentu sebagai terhad, Windows tidak akan menggunakan WiFi tersebut untuk perkhidmatan yang berfungsi di background seperti Windows Update, sekaligus dapat mengelakkan data anda habis tanpa disedari.


Namun begitu, fungsi ini hanya boleh digunakan pada sambungan WiFI sahaja. Apa-apa sambungan internet berwayar akan dianggap oleh Windows sebagai sambungan tanpa had. Untuk menetapkan WiFi tertentu sebagai metered connection, ikuti langkah berikut:


  1. Masuk ke Settings dengan menekan WindowsKey+I.
  2. Pilih Network and Internet.
  3. Tekan tab sekali untuk ke senarai list box dan pilih Wi-Fi, kemudian tekan Enter.
  4. Tekan tab beberapa kali sehingga “manage known networks, kemudian tekan enter.
  5. Sekali lagi, tekan tab beberapa kali ke senarai network, dan pilih nama WiFi yang hendak ditetapkan sebagai metered connection.
  6. Tekan enter pada nama WiFi tersebut, kemudian tab sekali ke properties button dan tekan enter.
  7. Tekan tab sehingga anda menjumpai opsyen “set as metered connection”, dan tandakan (pressed) opsyen ini.
  8. Windows akan mengingati WiFi ini sebagai connection yang terhad dan tidak akan menggunakan data anda dengan sewenang-wenangnya.


Kongsikan pada Media Sosial Anda

Leave a Reply

Switch to mobile version